De Georges Dheedene Prijs voor Beeldende Kunsten, editie 2019, thema “intimistisch interieur”.

Aan de wedstrijd namen 59 kunstenaars deel met 98 werken. Het gros van de kandidaten was afkomstig uit Oost- en West-Vlaanderen, maar er waren ook deelnemers uit Antwerpen, Brussel en Bilzen.

De prijsuitreiking

Op vrijdag 20 september werden in het Firtelhof in aanwezigheid van 350 enthousiaste kunstliefhebbers twee van de drie prijzen uitgereikt. Minister van Staat Herman De Croo had op het laatste moment wegens onvoorziene omstandigheden (hij kreeg een ere-doctoraat aan de universiteit van Orissa in Indië) moeten afzeggen en het was Vlaams Parlementslid Stefanie D’Hose, die de Prijs van de Stichting uitreikte. De avond werd muzikaal opgeluisterd door de gebroeders Hillert en Wouter Bingé (hobo en piano)

De hoofdprijs, de prijs van de Stichting Georges Dheedene die 1000 Euro bedraagt, werd door de professionele Jury onder voorzitterschap van Piet Jaspaert toegekend aan Roseline Christiaens uit Sint-Denijs voor het werk “Voorlezen”.
De jury motiveerde haar keuze als volgt:
“Roseline Christiaens lukt erin haar opmerkelijke technische beheersing en het verstandig gebruik van een eeuwenoude techniek van de weerspiegeling, een opmerkelijk clair obscuur te realiseren. Mooi toch hoe zij een alledaagse situatie van de moeder die voorleest voor haar dochter, die ondertussen op een appel knabbelt, sfeervol weet weer te geven. Een intimistisch interieur waarbinnen een menselijke handeling en aanwezigheid als in een snapshot vastgelegd wordt. Het effect van de weerkaatsing in de spiegel schept een boeiend perspectief dat onze aandacht afdwingt.”

De tweede Prijs, Prijs van de gemeente Zulte, ter waarde van 750 Euro, ging naar Evy Toye uit Deerlijk voor het werk “Coupé”.
Evy Toye forceerde de jury met haar treincoupé om het begrip ’interieur’ in zijn diversiteit te verkennen. Schilderkundig sterk en professioneel doordacht lukt zij erin het spel van licht en schaduw te vatten in één bepaald moment. Het voorbijsnellend landschap buiten en het lege bankstel binnen vormen de ideale omgeving om als toeschouwer en als treinreiziger in te stappen op de trein der traagheid. Het spel van licht en donker, wisselende intensiteit van zon en schaduw wordt hier samengebald in één enkel moment.

Maandagavond 23 september werd de publieksprijs uitgereikt. Het werk “Zen” van Heidi Bohez, een jong talent uit Zulte, werd door het publiek beloond met het grootste aantal stemmen.

Ruim 750 kunstliefhebbers bezochten gedurende het weekend de tentoonstelling.