De Stichting Georges Dheedene

Stichting van een Stichting

Op donderdag 7 oktober 2010, in de late namiddag was het zover: in het kantoor van Notaris Van Den Weghe in Weghe te Zulte werd de oprichtingsakte van de “Stichting Georges Dheedene” ondertekend, in aanwezigheid van Mevrouw Nelly De Cuyper, weduwe van de kunstschilder Georges Dheedene.

Bij de evaluatie van het geslaagde project van vorig jaar, “100 jaar kunstschilder Georges Dheedene” werd de nood geformuleerd om de feitelijke vereniging meer structuur en stabiliteit te geven. De ruime belangstelling, zowel van sponsors als van publiek was immers groter dan verwacht.

Door de oprichting van een stichting krijgt het Georges Dheedenecomité een meer officieel karakter; de feitelijke vereniging wordt een rechtspersoon.

Dit geeft o.a. het voordeel dat eventuele bezittingen (zoals schilderijen die aan de stichting geschonken worden), eigendom zijn van de stichting en niet van de leden zoals in een feitelijke vereniging. Dit is correcter t.o.v. sponsors en schenkers. De stichting dient zich bovendien elk jaar te verantwoorden via een begroting en een jaarrekening.

De bestuursleden van de Stichting Georges Dheedene

op de foto van links naar rechts,
zittend: Joseph De Poorter, Nelly De Cuyper, Lieven Dheedene en Hilde Danneels,
staand: Willy Nachtergaele, Luc Voet, Johan De Cooman, Alex Colpaert, Etien Lippens, Johan Jaspaert en notaris Van Den Weghe.

staat niet op de foto: Maurice Gilbert

De historiek van de Stichting

In 1989

naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de geboorte van kunstschilder Georges Dheedene werd het Georges Dheedene Comité opgericht. Het Comité is ontstaan uit een samenwerking van het Davidsfonds, de Heemkundige Kring van Zulte en leden van de familie Dheedene en heeft zich tot doel gesteld om het oeuvre van kunstschilder Dheedene voor een zo groot mogelijk publiek open te stellen en op die manier een steentje bij te dragen tot de Vlaamse Cultuur, die de schilderkunst altijd al hoog in het vaandel heeft gedragen!

Van 30 september 1989 tot 4 oktober 1989: organisatie van een Dheedene tentoonstelling in het OCMW gebouw en ook een uitgifte van 150 reproducties van een Leiezicht (1967), eigendom van Julien Van de Weghe uit Brugge.

In 1990

Plechtige opening van de Georges Dheedene zaal.

werd op vraag van het comité in het OCMW-gebouw in Zulte een Georges Dheedene-zaal ingericht met 12 schilderijen van Dheedene. De zaal wordt plechtig geopend door burgemeester Georges Peirs op 8 april 1990.

In 1992

De winnaars van de tekenwedstrijd.

op 2 oktober start het Georges Dheedenejaar met een tentoonstelling van religieuze werken van Georges in de parochiekerk van Zulte. De tentoonstelling loopt tot 6 oktober.

In de Zultse lagere scholen wordt een Georges Dheedene tekenwedstrijd gehouden.

 

In 1993

start in maart in samenwerking met de tekenacademie van Waregem een tekencursus voor volwassenen. De lessenreeks wordt afgesloten met een tentoonstelling op 27 juni 1993.

Van 1 oktober 1993 tot 5 oktober 1993 loopt een tentoonstelling met werken van Georges Dheedene. Het thema van de tentoonstelling is: “Zulte en omgeving.” Hierbij wordt een confrontatie gemaakt van de schilderijen met foto’s van de huidige toestand.

Op 24 oktober 1993 wordt het Dheedenejaar afgesloten met een misviering in parochiekerk van Zulte.

In 1998

loopt van 8 november tot 15 november in de bibliotheek van Zulte een tentoonstelling met als onderwerp: “Schetsen en tekeningen” van Georges Dheedene.  Hierbij wordt een set met 8 wenskaarten uitgegeven.

Voor het 5e en 6e leerjaar van de Zultse lagere scholen wordt een tekenwedstrijd georganiseerd met als thema: “mijn familie”.

De prijsuitreiking van de wedstrijd samen met de tentoonstelling van de bekroonde werken gaat door in de Zultse bibliotheek op vrijdag 19 februari 1999.

In 2009

wordt de geboorte van Georges Dheedene -100 jaar geleden- herdacht en wordt 2009 uitgeroepen tot het Georges Dheedene jaar! Ter gelegenheid van deze herdenkingen worden talrijke activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd. Verslagen van deze herdenkingen vind je terug in de rubriek “evenementen”.

De eerste Georges Dheedene website wordt op het internet gelanceerd.

In 2010

verandert het Comité van statuut en naam en wordt de Georges Dheedene Stichting.

Bestuursleden van de Georges Dheedene Stichting.

in 2016

beslist bestuurslid Jo De Cooman om het kalmer aan te doen en meer achter de schermen te werken. Hij wordt in het dagelijkse bestuur vervangen door zijn neef en oud-Zultenaar Rik De Cooman.

Het huidige bestuur in de Georges Dheedene zaal!
v.l.n.r.: Etien Lippens, Lieven Dheedene, Jozef De Poorter, Hilde Danneels, Maurice Gilbert, Rik De Cooman, Johan Jaspaert, Luc Voet, Willy Nachtergaele en Alex Colpaert.