Getuigenissen over het werk en leven van Georges Dheedene

Mevrouw Nele De Cuyper

de weduwe van Georges herinnert zich nog een leuke anekdote, die tevens een licht werpt op de artistieke ontluiking van de jonge kunstenaar. In het volgende filmfragment doet ze in gezelschap van haar zoon Lieven en neef Vanni Peirs haar verhaal.

Neef Vanni Peirs

heeft nog heel wat herinneringen aan zijn kleutertijd en de loopbaan van nonkel Georges. Hij vertelt aan René Landuyt, een oudere neef, het verhaal van het eerste atelier.

Piet Jaspaert

de gewezen directeur van het Culturele Centrum te Hasselt, tevens voormalig woordvoerder van de Kredietbank en KBC én bekend als organisator van Beaufort 2003,  is afkomstig uit Zulte en was in zijn jeugd nauw bevriend met de zonen Piet en Lieven van de kunstenaar. Hij geeft een persoonlijke getuigenis die de tijdsgeest van toen sprekend illustreert.

Piet Boyens

is een gekende kunsthistoricus, hij heeft een 15-tal boeken geschreven over de Vlaamse expressionisten die leefden en werkten in de streek van Sint-Martens-Latem in de eerste helft van de twintigste eeuw. Benieuwd naar zijn commentaar trokken wij op een koude winterdag met een aantal schilderijen onder de arm naar Sint- Martens-Latem. Het toeval wilde dat uitgerekend die dag koning winter de omgeving omgetoverd had tot een sneeuwlandschap, dat Dheedene ongetwijfeld zou bekoord en geïnspireerd hebben.Hij geeft zijn commentaar op een aantal schilderijen van Georges Dheedene.

Piet Boyens

wordt geconfronteerd met een tweetal bijzondere  werken: een vakantietafereel ergens in de Provence en een ietwat bizar landschap met bomen.

Piet Boyens

heeft enkele opvallende portretten en Leiezichten geselecteerd en licht zijn keuze toe. De kunstcriticus staat ook stil bij enkele tekeningen die het resultaat zijn van een heel bijzondere, door Dheedene zelf ontwikkelde techniek, waar met behulp van een paletmes en olieverf een tekening op papier aangebracht wordt.

Guido De Langhe

is gemeentesecretaris in Waregem en in zijn bureau hangt een merkwaardig schilderij van Georges Dheedene. Het stelt een speciaal jachttafereel voor en Guido vertelt alles over de herkomst van dit schilderij.

Roger Van de Walle

de bezieler van de Waregems Sint Lucas Kring, vertelt over het ontstaat van die Kring en belicht een facet dat nog niet aan bod gekomen is: het schilderen van stillevens.