Dheedene bij Demedts!

Zoals uit de titel blijkt, zijn we voor deze tentoonstelling uitgeweken naar Sint-Baafs-Vijve, de thuishaven van de grote Vlaamse dichter en schrijver André Demedts.
We zijn bijzonder verheugd dat we voor de vernissage gebruik mogen maken van de schitterende infrastructuur die de goed bewaarde dorpskern van Sint-Baafs-Vijve nog steeds biedt.

De openingsceremonie vindt plaats op vrijdag 5 oktober om 19u30 in het prachtige romaanse kerkje van Sint-Baafs-Vijve,  waarna we de aanwezigen  uitnodigen op een receptie die doorgaat in het OC Den Aert en de tentoonstelling  in het nabijgelegen André Demedtshuis  bezocht kan worden.
In de tentoonstelling worden een aantal werken getoond met als onderwerp de streek tussen Leie en Mandel. Daarbij  wordt gefocust op de krachtige werken, waarbij de schilder zich vrij voelde tijdens de creatie. Dit komt vooral tot uiting in een serie kleine schilderijtjes met post-expressionistische inslag. Deze pareltjes die meer dan een halve eeuw oud zijn ogen vandaag nog steeds verbazingwekkend modern en fris, en zullen ongetwijfeld het publiek weten te bekoren, temeer daar de meeste nog nooit eerder op een tentoonstelling werden vertoond.
De tentoonstelling bevat ook enkele grotere werken met taferelen die zich afspelen aan de oevers van Leie of Mandel, en een paar portretten, waaronder het pas gerestaureerde portret van de vader van André Demedts.
Vermeldenswaard is ook het portret van de jonge Albert De Clerck, vader van voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck. Albert De Clerck die opgroeide in Zulte werd in de jaren zestig van vorige eeuw de allereerste minister voor Nederlandstalige cultuur.

We vonden dat we bij de vernissage  André Demedts niet mochten vergeten en hebben  in samenwerking met de Stedelijke Academie voor muziek, woord en dans van Deinze speciaal voor de openingsceremonie op vrijdag 5 oktober een  voorstelling uitgewerkt waarin naast muziek ook enkele teksten en gedichten van Demedts aan bod zullen komen.

De tentoonstelling “Dheedene bij Demedts” loopt van zaterdag 6 oktober tot zondag 28 oktober 2012 en is elk weekend te bezichtigen (zaterdag en zondag) van 14u tot 18u in het André Demedtshuis in Sint-Baafs-Vijve.