Het was druk aan de schilderachtige oever van de Oude Leie in Sint-Baafs-Vijve op vrijdagavond 5 oktober : zo’n driehonderd genodigden waren naar het stemmige dorpscentrum afgezakt om in het Romaanse kerkje de openingsceremonie van “Dheedene bij Demedts” mee te maken. De Stichting Georges Dheedene vond dat bij deze opening André Demedts niet mocht vergeten worden en had voor de gelegenheid, in samenwerking met de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Deinze een voorstelling uitgewerkt, waarin de poëzie van Demedts en de schilderijen van Dheedene “in symbiose” aan bod kwamen.
Gezeten onder een ouderwetse staanlamp bracht de Deinse voordrachtkunstenaar Gilbert Van Vlaenderen met zijn warme stem het publiek in vervoering. Het vijfkoppige gitaarensemble van Wim Maertens verzorgde de muzikale intermezzo’s terwijl op een reuzenscherm kleurrijke werken van Dheedene geprojecteerd werden.
Franck De Munster, voorzitter van de vzw André Demedtshuis, opende vervolgens plechtig de tentoonstelling : de genodigden konden in het nabijgelegen Ontmoetingscentrum Den Aert terecht voor een drankje, babbeltje en knabbeltje en tegelijkertijd gingen ook de deuren van het André Demedtshuis open. In de voormalige pastorij zijn een zestigtal werken van Dheedene verzameld met als gezamenlijk thema “het land tussen Leie en Mandel”. Er werd deze maal gefocust op werk waarin de kunstenaar zijn creativiteit de vrije loop kon laten gaan : merkwaardig is een serie kleinere werkjes met post-expressionistische inslag die nog steeds verbazingwekkend modern ogen. Andere blikvangers zijn het pas gerestaureerde portret van Maurits, de vader van André Demedts, en een groot schilderij dat de werkzaamheden toont tijdens de constructie van de eerste brug over de “nieuwe Leie” te Sint-Baafs-Vijve in de jaren dertig van vorige eeuw.
De tentoonstelling die georganiseerd is door de Stichting Georges Dheedene en heel wat werk bevat dat nog nooit eerder werd vertoond loopt nog tot eind oktober en is ieder weekend toegankelijk op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.
Bijgevoegd enkele sfeerfoto’s gemaakt door Hilde Colpaert.