Veel volk in het fiertelhof op dinsdagavond 8 oktober 2013: ca 250 kunstliefhebbers woonden de plechtige prijsuitreiking van de eerste editie van de Georges Dheedene wedstrijd voor beeldende kunsten bij. Onder hen de gouvereur van Oost-Vlaanderen Jan Briers, burgemeester Simon Lagrange, Schepen van Cultuur Michaël Vandemeulebroecke en ere-brugemeester Georges Peirs.
Het werd een spannende avond waarbij toespraken afgewisseld werden met enkele muzikale stukjes op harp, gebracht door Stef Van Vynckt, student aan de Academie voor muziek, woord en dans te Deinze.
Gelegenheidsprekers waren de burgemeester Simon Lagrange en van de Oost-Vlaamse Gouverneur Jan Briers.
Na de toespraken bracht de voorzitter van de jury, de heer Piet Jaspaert, verslag uit van de juryberaadslaging, met een korte bespreking van de vijf genomineerde werken. Voor degenen die het gemist hebben volgt hier nog eens de integrale tekst uit het verslag.
Connotatie1
De jury bleef meteen hangen bij dit werk van Marnix Beirlandt uit Ingelmunster. Wat gebeurt hier feitelijk ? Leert deze oude vrouw met de handen gevouwen haar kinderen bidden ? Hoe aandachtig en gefocust kijken en luisteren de drie kinderen naar haar verhaal ! De kunstenaar bewijst zich hier als een begaafd portrettist en door een dankbaar gebruik van het spel van het licht trekt hij in deze “clair obscur ” sfeer alle aandacht op het gezicht en op de mooie gevouwen handen. Het geheel ademt authenticiteit, stijgt uit boven de anekdotiek. De mysterieuze sfeer wekt onze nieuwsgierigheid en tegelijkertijd komt ze ons zo vertrouwd over.
Vrouwentorso
Georges Dheedene gebruikte graag beeldhouwkunst als vormentaal voor zijn boodschap. De jury was dan ook bijzonder gevoelig voor de vrouwentorso van Raoul Cambier uit Waregem. De sculpturale beweging en de aanwending van het materiaal creëren onwillekeurig een Afrikaans perspectief. Terwijl het beeld spontaneïteit en levendigheid, dynamiek en kracht uitstraalt creëert de barst in het hout tegelijkertijd een spanningsveld dat naar de eindigheid verwijst : een confrontatie tussen leven en vergankelijkheid.
Drinkende dame met heer
Drinkende dame met heer van Deborah Nyst uit Gent intrigeert de kijker. Vaktechnisch bekeken kan men het werk waarderen als een zeer geslaagde en perfect geschilderde compositie van een vrouw die aan het drinken is. Echter hoe langer men er naar kijkt hoe minder belangrijk het drinken wordt, en alle aandacht naar de ogen getrokken wordt. Die ogen die niet naar de kijker gericht zijn, maar buiten het doek vallen. De titel geeft ons hier een dankbare verduidelijking : drinkende vrouw met heer. Wat speelt er in haar hoofd ten aanzien van die heer en spreekt uit haar ogen ? Aarzeling, verwachting, afstandelijkheid, weerbaarheid, ontgoocheling … ?
Gouverneur André Denys
Michel De Stoop uit Zulte wist de jury te overtuigen met zijn portret van ere-gouverneur Denys. Hij geeft zijn interpretatie van een recent statieportret van de gouverneur en slaagt erin op een subtiele en respectvolle wijze de gouverneur te karakteriseren. Het portret ademt een beklemmende spanning. Terwijl uit de ogen van de gouverneur een gevoel van tederheid en berusting spreekt schuilt rond zijn mond de verbeten trek van de vechter. De invallende schaduw en de vale toetsen geven aan het geheel een hoog realiteitsgehalte en toch overheerst een gevoel van sereniteit. Een portret dat zoveel meer biedt dan een klassieke statiefoto.
Reconstruction I en II
Levi Malfait uit Ledeberg is er in geslaagd met zijn reconstructie I en II het begrip portret een nieuwe dimensie te geven. Technisch is het een sterk staaltje van vakmanschap. Door zijn houtskooltekening met conte of zwart krijt op te hogen lukt hij er in reliëf te scheppen en de zwart- wit -tegenstelling een dramatisch effect te geven. Tegelijkertijd overstijgt hij het ambachtelijke en creëert hij een persoonlijkheid die uitstraalt via dit portret dat plots zoveel meer wordt dan een dodenmasker. Hij noemt het zelf een reconstructie, een herschepping van een persoon waarbij voor de waarnemer dood of leven niet langer bepalend is maar wel de persoonlijkheid die hij ziet. Blijf kijken en stap voor stap vertelt dit portret wat deze persoon bezielt of bezield heeft.
Na het verslag van de voorzitter was het tijd voor de bekendmaking van de drie winnaars.
Norbert van Betsbrugge uit Oeselgem won de publieksprijs met zijn werk “Zondagse markt te Zulte in de lente”
De prijs van de gemeente Zulte ging naar Michel de Stoop uit Zulte voor het werk “Gouverneur André Denys”.
De prijs van de StichtingGeorges Dheedene tenslotte werd toegekend aan Levi Malfait uit Ledeberg, die de jury overtuigde met zijn portretten Reconstructie I en II.
Na de prijsuitreiking en huldiging van de winnaars was het tijd voor de receptie waar er nog lang nagekaart werd over dit bijzonder geslaagd evenement, dat tijdens de 4 dagen durende tentoonstelling zo’n 1200 bezoekers trok en ook heel wat aandacht kreeg in de pers, onder andere van de regionale TVzender AVS. Hieronder nog een paar sfeerbeelden.