Prijsuitreiking Georges Dheedene wedstrijd 2017

De prijsuitreiking van de Georges Dheedene Prijs voor beeldende kunsten op vrijdagavond 29 september was terug een succes : een driehonderdtal genodigden genoten in een nokvolle fiertelzaal van een sfeervolle proclamatie ! De verschillende sprekers (voorzitter van de raad van bestuur van Proximus, Stefaan De Clerck, bestuurslid Willy Nachtergaele, secretaris van de jury Rik De Cooman, schepen van Cultuur Michaël Vandemeulebroecke en tot slot burgemeester Simon Lagrange) wisten het publiek te boeien en tussendoor zorgde de “hemelse muziek” van het ensemble “Voce Celeste”, met sopranen Brigitte Serbruyns en Hadewich De Meester, begeleid door Dirk Vermeir op het harmonium, voor de nodige “ontspanningsmomenten”.
Het “moment suprême” van de avond was natuurlijk de prijsuitdeling. De prijs van de gemeente Zulte, uitgereikt door Cultuurschepen Michaël Vandemeulebroecke, ging naar Glenn Marys uit Brugge voor zijn werk “Bruised face”. Vervolgens maakte Stefaan De Clerck, Kortrijkzaan met Zultse roots, de laureaat bekend van de prijs van de Stichting Georges Dheedene : Tessa Boeckaert uit Deinze voor haar werk “Man”.
De publieksprijs die traditioneel uitgereikt werd op de dinsdag na de kermis werd dit keer gewonnen door Yves Van Praet uit Olsene, voor zijn werk “de burgemeesters”. Yves behaalde in de vorige editie de tweede prijs en is daarmee de publiekslieveling nummer 1!
Ook de tentoonstelling was een schot in de roos: over de vier dagen gespreid kregen we terug een 900-tal bezoekers over de vloer. Op zaterdag- en zondagnamiddag werd er live portret getekend door Raoul Cambier, Johan Dhaenens, Pascal Vercaemer, Roseline Christiaens, Willy Nachtergaele, Charlotte Vermeersch en Johan Jaspaert, een evenement dat op heel wat bijval mocht rekenen.

Tessa Boeckaert over het winnend werk “Man”:

“Ik ga in de media (kranten, magazines, online, eigen foto’s…) op zoek naar beeldmateriaal (of delen eruit) waarbij de ogen spreken. Vervolgens bepaal ik het formaat en de kleuren die ik wil gebruiken en eens de grote lijnen erop staan gaat het werk zijn eigen leven leiden. Dan is de foto bijzaak geworden.
Het is telkens een beeld waarin de ogen een (pakkend) verhaal vertellen, pijn, verdriet, vreugde na een moeilijke tijd. Mijn voorkeur gaat steeds uit naar de gezichten waarbij de gelaatsuidrukking geleefd heeft. Dat er een verleden achter schuil gaat. Waarin je de zorgen en pijn ziet. Ik denk dat ik (on)bewust hetgeen we net proberen te vermijden en niet willen zien opzettelijk naar voor breng op een groot formaat, en de kijker er mee wil confronteren, want het is een deel van die persoon.
Bij het werk ‘man’ wou ik echt de ziel gaan blootleggen in dat 1 specifieke oog. En enkel de essentie op het grote doek wou.Als je het ziet kan je er gewoon niet naast kijken. Dat effect wou ik bereiken.Dit in 2 zaken die in contrast staan met elkaar: nl ongeacht dat het groot is, ruw geschilderd en op een ruwe drager is het toch heel fragiel.”

Hieronder vind je een uitgebreid fotoverslag van het ganse evenement, met dank aan de fotografen: Herman Rogge, Rik De Cooman, Luc Callens en Lieven Dheedene.