Kruisweg van Georges Dheedene in Heule in vlammen opgegaan

door Willy Nachtergaele

Op 20 april bereikte ons in de voormiddag via de media het dramatische nieuws dat de kapel van het klooster van Spes Nostra in Heule in lichterlaaie stond. Ondanks de snelle interventie van de brandweer en hulpdiensten werd een groot gedeelte van het klooster in as gelegd en kwam alle hulp te laat voor de kapel. Onze ergste vrees werd bewaarheid: ook de prachtige kruisweg die Dheedene in 1957 speciaal voor de kapel schilderde ging mee in vlammen op. Een telefoontje met zuster Bernadette Beernaert bevestigde ons vermoeden: de kleurrijke kruisweg is reddeloos in de brand verloren gegaan, een verlies dat niet meer te herstellen is.

De brand verwoestte een groot deel van het klooster.

De uitgebrande kapel

Dheedene heeft een aantal kruiswegen geschilderd, onder andere ook voor de kloosters van Wevelgem (1958) en Roeselare (1959) én voor de kapel van OLV Ten Dale in Zulte (1960).
De kruisweg voor de Zusters van Sint Vincentius in Roeselare is uitgevoerd is vrij monochroom en uitgevoerd in rood en zwart-witte tinten.

Fragment uit de kruisweg van het klooster van Roeselare

De in zwart-witte tinten uitgevoerde kruisweg van de kapel van OLV Ten Dale bevindt zich op de buitenmuren van de kapel en werd in 2017 door toedoen van de kerkfabriek van Zulte nog vakkundig gerestaureerd door Hannelore Debyser.

Fragment uit de kruisweg van de kapel van OLV ten Dale in Zulte

De kruisweg in Heule was de meest kleurrijke van de drie en nam juist daardoor ook een bijzondere plaats in in het religieuze oeuvre van de Zultse kunstenaar.

Fragment van de kruisweg van het klooster van Heule. (122 x 244 cm, twee staties per paneel)

Voor de vervaardiging van de kruiswegen had Dheedene trouwens een eigen techniek ontwikkeld: plaaster op hout waarin hij nadien de tekening met de houtsnede techniek uitsneed en terug opvulde met gekleurde plaaster.