Kruisweg van de Wijnbergkerk in Wevelgem

Onlangs herstelde kunstrestaurateur Frederik Cnockaert uit Wervik de schade aan een gedeelte van de kruisweg in de Wijnbergkerk in Wevelgem, gemaakt door Georges Dheedene in 1957-1958. Dat blijkt een uniek werk te zijn. Het is voor de restaurateur ook heel speciaal geweest om er aan te werken. Dheedene gebruikte een techniek die de restaurateur in dertig jaar niet eerder zag.

Toestand voor de restauratie

Toestand na de restauratie

Die kruisweg moet aanvankelijk gemaakt zijn voor een noodkerk in Wevelgem. Na afbraak van de noodkerk stonden de panelen jaren in een stookkelder, waardoor ze vuil werden. Ze werden uiteindelijk opgekuist om ze tegen Aswoensdag 1983 op te hangen in de nieuwe Wijnbergkerk. E.H. André Herman was er dan priester. De heldere achtergronden werden door Paul Vandendriessche vervangen door een grijze kleur, in harmonie met de grijze betonkleur van de muren van de kerk

Dheedene schilderde een aantal kruiswegen, maar die uit de Wijnbergkerk is de enige van dit grote formaat. Er was een gelijkaardig exemplaar in het klooster in Heule, maar die is jammer genoeg in vlammen opgegaan.
De restauratie was nodig voor de kruiswegstatie 15 met als naam ‘De opstanding van Christus’ uit het graf. Normaal bestaat een kruisweg uit 14 staties maar Dheedene voegde er een vijftiende aan toe. Wat opvalt, is de eigen techniek die de kunstenaar hanteerde voor het werk. Hij werkte met plaaster op hout en sneed nadien de tekening uit met de houtsnede-techniek. Daarna vulde hij het opnieuw op met gekleurde plaaster.