Verslag van de jury van de wedstrijd schilderkunst Georges Dheedene 2021

Hoe mooi is het niet na de liberalisering van enkele covidmaatregelen hier vandaag opnieuw samen te kunnen zijn. De Georges Dheedene Wedstrijd heeft netjes de covid isolatie periode overspannen. Al staat er op de mooie programmabrochure “Beeldende Kunst”, het moet geweten zijn dat de oproep naar kunstenaars duidelijk over schilderkunst ging. En wat een succes: 63 kunstenaars met 103 werken, de jury had er deze ochtend een ferme kluif aan.

Wie zijn die juryleden?

Wim Lammertijn, conservator van Mudel, het Museum voor Deinze en Leiestreek en
Melanie Deboutte, conservator van het Roger Raveel Museum, twee pijlers van de culturele identiteit van onze regio.
Marc Van Hasebroeck, beter gekend als Marcase, de senior in de jury en lid sedert het eerste jaar, een kritisch denker en internationaal gewaardeerd én gelauwerd kunstenaar.
Piet Jaspaert, voorzitter van de jury.
Willy Nachtergaele, de neutrale secretaris en deze avond ook ceremoniaris.
Marnix Beirlandt, een gepassioneerd schilder en oud-laureaat van de Georges Dheedene wedstrijd.
Kaatje Vermeire, een creatieve hoogvlieger die als begenadigde illustrator van kinderboeken en literaire meesterwerken internationale faam verworven heeft.
Michael Vande Meulebroecke, die als schepen voor cultuur in Zulte de vergaderingen van de jury zonder stemrecht bijwoont, wat hem toelaat met kennis van zaken een keuze te maken voor de prijs van de gemeente Zulte.

Hoe brachten de deelnemers het thema “water” in beeld?

De jury begon deze ochtend om 10u met voor ons die 103 werken en om 13u30 konden we samen met het bestuur van de Georges Dheedene Stichting het glas heffen op de winnaar, maar jullie moeten nog even wachten. Dit is de vijfde editie. Elke editie wortelde rond een thema dat aansloot bij de creatieve taal en artistieke vormgeving van Georges Dheedene. Zo hadden we al ‘de Mens’, ‘het Portret’, ‘Intimistisch Interieur’. Dit jaar viel de keuze op ‘water’, en dan denkt iedereen spontaan aan de talloze Leielandschappen die Georges schilderde vanop zijn ezel aan het water of vanuit het grote raam in zijn atelier in de Pontstraat. We keken inderdaad niet uit naar een zoveelste Leielandschap. We waren benieuwd welke connectie ‘water’ bij onze kunstenaars zou oproepen.
Johan Hallez dacht aan de afwasser.

terwijl
Christine Vervaet een kleine jongen in de douche zag staan.

Uiteraard is er een breed scala van golven en stormen, watervallen en kranen, stranden en regen- of dauwdruppels. Zoals Melanie De Bleeckere uit Harelbeke er in slaagde een half vol glas een dreigende spanning te bezorgen.

Sommigen zochten het eerder in cartoonstijl zoals Nadine Guilbert uit Deinze, die met een collage toont hoe een ijsbeer het ‘op zijn manier doet’

Terwijl Michel Van den Brande uit Hooglede een ‘aquartist’ creeërde.

Of Eddy Seghers die ironisch probeert de opmerkelijke baadsters te herleiden tot voetjesbaaders.

En Garry Sengier uit Waregem er in slaagt Roger Raveel hierbij te betrekken door hem in verband te brengen met ‘zijn Machelen Put”.


Michel Ponti
uit Zulte heeft de jury aangenaam verrast met zijn ‘dreaming along the sea’ waarbij hij blijkbaar na de fotoshoot het nodig oordeelde de rode jas en blauwe jeans van het personage in te wisselen voor schotse rok en dito kousen.


Michel Vereecke
kreeg veel waardering voor de verstilling die hij voor zijn ‘Stille Ochtend’ dankzij een speciale techniek wist te bereiken.

Wie is genomineerd?

Hier wil de jury haar waardering uitspreken voor alle inzenders maar we moesten tot een selectie van vijf genomineerden komen. In feite werden het er zes, maar voor één ervan gold jammer genoeg een onverbiddelijk veto. In het reglement staat dat de winnaar van de vorige editie mag meedoen maar niet kan in aanmerking komen voor de prijs. Dit lot is Roseline Christiaens uit Sint-Denijs beschoren. Haar twee werken ‘waterspiegel’ en ‘regenavond’ vielen enorm op daar hun speelsheid en serene uitstraling.
Enerzijds de ‘ets waterspiegel’ die om Guido Gezelle te citeren, perfect het ‘krinkelend winkelend watergebeuren’ oproept.

Anderzijds de indrukwekkende reflecterende waterspiegel van ‘Regenavond’. Roseline is duidelijk iemand die het metier volledig beheerst of zoals een jurylid het plastisch formuleerde een ‘schilderspoot’ heeft. Bovendien waren we heel blij haar terug te zien als een vaste waarde bij onze genomineerden.

Maar niet getreurd, de jury selecteerde nog 5 andere genomineerden.
Maarten Dedroog uit Maasmechelen zet de kijker min of meer op verkeerde voet. Uit de titel van het werk ‘Hybrid Minds’ blijkt dat allicht ook de bedoeling te zijn. Een enigmatisch werk dat niet makkelijk zit, maar heel wat vragen oproept. Een confronterend kleurenspel dat contrasten niet uit de weg gaat.


Anke Senden
uit Machelen ad Leie kon als jonge kunstenares uit eigen streek de jury bekoren met haar dubbele inzending. Terwijl ze enerzijds duidelijk de sfeer van Spilliaert weet op te roepen
anderzijds onthult ze een eigen visie en beloftevolle vormgeving in ‘a river flows in you’.

Maria Stevens uit Hooglede kon de jury bekoren door de eenvoud en directe attractie waarmee haar ‘water in vrije val’ opvalt. Ogenschijnlijk zo eenvoudig maar toch zo krachtig. Een spielerei met water waarbij niet de werkelijkheid telt maar wel de bevraging die het oproept.


Hilde Vanhees
uit Bilzen kon de jury bekoren met haar twee ingezonden werken. Met de persoon aan de rand van het water met zijn of haar weerspiegeling in het water illustreert wonderwel het wachten op de zomer.

Maar evenzeer en mogelijks nog veel meer lukt zij er in via gedurfde kleurentoetsen en abstraherende compositie een symbiose van ruiter en paard in het water op te roepen. Een uitstekende vakmanschap en pure poëzie.

Christine Van Thuyne uit Waregem ging blijkbaar op vakantie naar Garrucha, een Spaans vissersdorpje In feite zeer krachtig en toch speels geschilderd beeld dat spankracht wint door zijn kleiner formaat. Het frisse coloriet en de dankbare kleurweerkaatsingen nodigen uit om het beeld te duiden. Zien we hier een voorbijvarende boot of kijken we naar een alleenstaande strandwoning?

Wie heeft er gewonnen? en sfeerbeelden?

Klik hier!