De blijde intrede van Dheedene in Machelen

Na de succesvolle opening van de tentoonstelling in Waregem waar we zo’n driehonderd mensen mochten verwelkomen, was het gisteren de beurt aan Machelen om de tweede Dheedene tentoonstelling in een rij van drie, op gang te trekken.

De openingsplechtigheid met mevrouw Dheedene als eregast, vond plaats in het stijlvolle kader van de kerk van Machelen. Met meer dan driehonderd enthousiaste aanwezigen mogen we terug spreken van een talrijke opkomst ! De kunst van Dheedene brengt nog steeds mensen bij elkaar en dat was gisteren niet anders. Na de toespraken en de voorstelling van de film “0p zoek naar Dheedene” was het tijd voor een drankje en een hapje, en uiteraard, een bezoek aan de verschillende locaties waar werken van Dheedene tentoongesteld worden.

Op niet minder dan drie verschillende plaatsen kan het werk van Dheedene bewonderd worden: in de kerk (Tweepool : het religieuze werk), in zaal De Leeuw (landbouwtaferelen) en in het kleinste, oudste en sympathiekste huizeke van Machelen : het Biechtstoeleke (Machelse figuren en stillevens). De tentoonstelling is een beetje opgevat in de stijl van Beaufort : een kleine wandeling door de schilderachtige dorpskern voert de bezoekers doorheen de verschillende tentoonstellingslocaties. En gisterenavond kregen we er de sfeervolle verlichting van de Machelse straatjes en dorpsplein met de Raveelfontein er gratis bovenop.
Na de bijzonder geslaagde tentoonstelling in Waregem (meer dan 900 bezoekers) zijn de verwachtingen voor Machelen dan ook zeer hoog gespannen.

Enkele praktische tips : je begint het bezoek aan de tentoonstelling best in de kerk, waar je ook een plannetje vindt van de te volgen route. De tentoonstellingscatalogus, kalender en twee DVD’s worden te koop aangeboden in het Biechtstoeleke.

En…er is ook een nieuwe uitgave van het boek van de heemkundige kring met onder andere twee interessante artikels over Georges Dheedene van de hand van Giovanni Peirs, neef van de kunstenaar en een artikel van Miguel Algoet, over de geschiedenis van het Biechtstoeleke. Te koop bij Johan Jaspaert, kostprijs 20 Euro.

Enkele sfeerbeelden