Wie wint de vierde editie van de Georges Dheedene Wedstrijd voor Beeldende Kunst?

Straks is het alweer twee jaar geleden dat Tessa Boeckaert uit Deinze de hoofdprijs van de Georges Dheedene Wedstrijd uit de handen van Stefaan De Clerck in ontvangst mocht nemen, en het wordt uitkijken wie haar in september als laureaat zal opvolgen.

vlnr: Stefaan De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur van Proximus, Tessa Boeckaert, laureaat derde editie van de Georges Dheedene Wedstrijd, Jozef De Poorter, voorzitter van de Georges Dheedene Stichting, Simon Lagrange, burgemeester van Zulte, Glenn Marys, laureaat van de Prijs van de Gemeente Zulte, Michaël Vandemeulebroecke, schepen van cultuur.

Aan de vorige editie met als thema “Portretten” namen 61 kunstenaars deel, met 1 of 2 werken, wat resulteerde in een tentoonstelling van 110 werken. De 61 kandidaten- 30 dames en 31 heren- waren afkomstig uit liefst 40 verschillende gemeenten, het merendeel gelegen in Oost- en West-Vlaanderen, wat aantoont dat onze inspanningen om de wedstrijd op provinciaal niveau te tillen vruchten afwerpt!

Het talrijk opgekomen publiek volgt met belangstelling de prijsuitreiking!

Ook dit jaar zijn er terug drie prijzen te winnen: de prijs van de Stichting Georges Dheedene, de prijs van de gemeente Zulte en de publieksprijs. Voor de prijs van de Stichting rekenen we terug op de deskundigheid van een professionele jury, met Piet Jaspaert als voorzitter.

Piet Jaspaert is dit jaar terug voorzitter van de professionele jury.

Piet Coessens is een bekend gezicht in het jurypanel.

Ook Marcase is terug jurylid.

Verder zijn oudgedienden kunstschilder Marcase en Piet Coessens, conservator van het Raveelmuseum, terug van de partij.
Voor deze editie, met als thema “intimistisch interieur” verwelkomen we ook enkele nieuwe gezichten in het jurypanel. Oud winnaar Marnix Beirlandt en Deborah Nyst die zich de voorbije edities telkens met opmerkelijk werk in de kijker fietste komen voor de gelegenheid de jury versterken.

Deborah Nyst

Marnix Beirlandt

Een andere nieuwkomer en ongetwijfeld een aanwinst voor de groep van juryleden is Wim Lammertijn, conservator van het Mudel (museum van Deinze en Leiestreek).

Wim Lammertijn

Het thema van deze editie is “intimistisch interieur”, waarmee taferelen bedoeld worden met een intimistische kijk op alledaagse handelingen waarbij het interieur een belangrijke en versterkende rol speelt.

Hieronder nog twee voorbeelden van “intimistisch interieur” uit het oeuvre van Georges Dheedene:

Amateur-kunstenaars die gepassioneerd bezig zijn met schilderkunst en van een uitdaging houden kunnen nog steeds inschrijven via de website
Let wel, de Georges Dheedene Stichting beperkt om praktische redenen het aantal inzendingen tot 100 schilderijen, tijdig inschrijven is dus de boodschap.
De deelnemende werken worden tentoongesteld in het Fiertelhof te Zulte, van vrijdagavond 20 september tot en met maandag 23 september 2019. De prijs van de Stichting Dheedene en de prijs van de Gemeente Zulte worden uitgereikt op vrijdagavond 20 september, de publieksprijs op maandagavond 23 september.