door Willy Nachtergaele
Het is 8u30 als ik mij bij Alex voeg aan het geboortehuis van Georges Dheedene aan de Staatsbaan in Zulte. Het ziet er naar uit dat de geplande buitenopnames letterlijk in het water zullen vallen…een kille motregen wil van geen wijken weten en gooit roet in het eten. Als even later Lieven en zijn neef Vanni Peirs ons gezelschap vervoegen is de beslissing rap genomen : de opnames aan het geboortehuis verschuiven we noodgedwongen naar een latere datum. We begeven ons dan maar naar de Pontstraat waar Nelly De Cuyper, de weduwe van Georges Dheedene op ons wacht.
Nelly is 95 jaar, en ik kan me voorstellen dat ze met gemengde gevoelens naar deze dag uitgekeken heeft. Lieven stelt ons echter bij het binnenkomen direct gerust: “Moeder is zelfs speciaal naar de kapster geweest!“, wat bewijst dat ze er wel degelijk zin in heeft! We worden zeer hartelijk ontvangen en zowel Alex als ik zijn onder de indruk van wat we allemaal te zien krijgen. In het huis hangen verschillende prachtige werken, en Nelly –nog bijzonder kwiek voor haar leeftijd-ontpopt zich als een geboren vertelster. Ieder schilderij heeft zijn eigen anekdote, soms een heel verhaal, dat ze op een gezapige en heldere manier naar voor weet te brengen. We mogen gerust zijn, aan interessante onderwerpen zal het ons vandaag zeker niet ontbreken.
Terwijl Alex zijn materiaal opstelt wordt de koffie geschonken, en na een gezellige koffieklets is het tijd voor het eigenlijke werk, de interviews. Het wordt een leuke babbel met unieke getuigenissen over de figuur van Georges Dheedene. Zowel Vanni als Lieven en Nelly zijn vlotte babbelaars met veel zin voor humor en naarmate het interview vordert komen allerlei bijzondere herinneringen aan de minzame kunstenaar naar boven. Opvallend is het enorme geheugen waarover Nelly beschikt : ze herinnert zich nog heel veel details, zoals jaartallen en namen van mensen uit de entourage van Georges.
Na de middag volgt dan het tweede luik van de dag : het Georges Dheedene Comité en de Georges Dheedene zaal. Jo De Cooman heeft zijn door Dheedene geschilderd portret meegebracht en vertelt hoe zo’n schildersessie verliep. Tussen twee interviews door heb ik even de tijd om samen met Lieven tot helemaal boven in de Gaston Martens zaal te gaan. Het is daar op zolder dat Dheedene, lang geleden , de Zultse daken geschilderd heeft. Vandaag sta ik op exact de zelfde plaats als de schilder toen…maar Zulte is niet meer wat het was. Het uitzicht heeft een enorme facelift gekregen, er blijft nog slechts één gebouw uit de tijd van Dheedene over.
Er zijn nog uitzichten van op zolder die de moeite waard zijn om in beeld te brengen en ik profiteer van de gelegenheid om een paar extra foto’s te maken. Daarna is het hoog tijd om de dag te besluiten met enkele interviews over het ontstaan en geschiedenis van het Georges Dheedene Comité. Jo en Jozef leveren nog enkele sappige commentaren bij het staatsieportret van de gekende Zultse burgemeester Ghijselinck. Ghijselinck is de enige Zultse burgemeester die ooit door Dheedene vereeuwigd is op doek…misschien heeft het iets te maken met de lange ambtstermijn van de populaire burgervader? (van 1947 tot 1975)
De eerste opnamedag zit er op. Hoewel niet alles volgens plan verlopen is overheerst een tevreden gevoel. In de opnames zit heel wat uniek en bruikbaar materiaal en we hebben bovendien een aantal goede ideeën opgedaan voor de volgende sessies.