Georges Dheedene wandel- en fietsroute

De jaarlijkse vakantieperiode is pas begonnen en we vonden dit een heel geschikt moment om een nieuw project voor te stellen , waaraan de Stichting Georges Dheedene, samen met de heer Eric Verstaen, voorzitter van PASAR Zulte, de voorbije wintermaanden hard heeft gewerkt.

De Zultse kunstschilder Georges Dheedene (1909-1973) was een zeer getalenteerde en succesrijk portret- en Leieschilder. Het is gekend dat Dheedene de inspiratie voor zijn werken steeds in zijn onmiddellijke omgeving zocht. In het begin van zijn carrière was vooral zijn geboortedorp Zulte de favoriete muze. Zulte kende toen nog heel wat schilderachtige hoekjes zoals de Kasteeldreef en de omgeving van de Oude Leie. In 1958 kocht hij op 49-jarige leeftijd zijn eerste auto wat hem toeliet zijn horizon te verruimen. Er duiken vanaf dan meer landschappen en boerentaferelen op die zich in de Vlaamse Ardennen situeren.
Hoewel het landschap in Zulte en omgeving onder impuls van de industriële revolutie sinds de dood van de kunstenaar grondig veranderd is zijn er toch nog steeds heel wat herkenningspunten terug te vinden met Dheedene’s geschilderde landschappen. De Stichting Dheedene is samen met Eric Verstaen op zoek gegaan naar pittoreske hoekjes in Zulte en omgeving die destijds de kunstenaar geïnspireerd hebben en daaruit is de Georges Dheedene wandel- en fietsroute ontstaan.
Op de wandelroute treed je in de voetsporen van de kunstenaar Georges Dheedene, en op de fietsroute in zijn bandensporen. Beide routes brengen je langs locaties die een rol hebben gespeeld in het leven van de schilder of die ooit model hebben gestaan in één van zijn werken.
De wandelroute, ongeveer 8,5 km lang, voert de wandelaar langs Zultse wegen onder andere naar de dorpskern, Oude Leie, kapel Ten Dale.
De fietsroute van 48 km situeert zich grotendeels in het mooie lichtglooiende landschap van de Vlaamse Ardennen dat zich uitstrekt tussen Zulte en Oudenaarde. De weidse zichten van de Scheldevallei en passages door schilderachtige dorpjes zoals bijvoorbeeld Moregem en Nokere zullen de fietstoerist ongetwijfeld weten te bekoren.

Meer informatie met kaart en wegbeschrijving vind je via volgende link: